Friday, May 29, 2009

musik påverkan på människor och samhället

så jag hade tänkt skriva lite om musiks påverkan på samhället och människor,, det är tagit från mitt muntliga nationella prov,, jag har skrivit lite om John lennon och uttrycket "emo" i texten som jag senare ska göra lite större inlägg om....

John Lennon var en musiker och en av 1900-talets största politiska aktivister som började sin karriär i det engelska bandet ”The Beatles” på 60-talet där han redan från början tog upp ledar rollen och de politiska åsikterna av bandet, genom att säga att det inte går att undkomma alla saker som händer i världen och alla säger va de tycker och de säger vad de tycker. Folk var väldigt förvånade med det att en musiker började argumenterade om politiska åsikter i världen. Människor trodde att de ända de var några dumma artister med mycket pengar, o att sådana personer inte kan uttrycka sig om sådana saker.

Det började när John skrev låten ”Revolution” till Beatles som deras politiska åsikter tog in i musiken och John började märkas. Låten ”Revolution” handlar om kriget i Vietnamn och att revolution är nödvändigt men att det ska komma genom fredliga handlingar.



Genom tiden och under 70-talet så blev John Lennon större och större, och mer populär. Han var en väldigt intelligent person som visst vad han sa och vad människor tänkte och tyckte om samhället. Efter att han skrivit låten ”Give peace a chance” så blev det den nationella sången för anti-krigs rörelsedn i USA efter att den har sjungits av en miljon människor under en politiskt demonstration i Washington. För sången har ett sånt bra budskap: att ge fred en chans för det har den aldrig fått innan i dagens samhälle.



John hade en viss personlighet som fanns i alla hans låtar där man kände att just den låten var bara skriven till sig själv, han hade ett sätt som gick in på människors känslor och berörde dom på ett sånt sätt att människor kände sig delaktiga i vad låten handlade om och att de själva ville säga vad de tyckte

Musiken kan få en att känna sig lycklig eller sorgsen för den finns i så många former att varje människa kan lyssna på musik och känna något. Det finns ingen som kan säga att dom hatar all musik eller, att dom inte lyssnar på musik för det är något som alla gillar och det finns något för alla

Musiken ida spelar roll i samhället och den förvirra människor på många sätt. Många har också fått fel intryck av musiken ida genom att säga att man inte ska lyssna på heavy metal för då dyrkar man satan eller att man inte ska lyssna på rap för att det får än att bli en ligist. Mycket musik har också blivit fel tolkat och förvirringar förknippade med klädstillar och personligheter. Där bland annat ett väldigt intressant utryck som kallas för emo som är en av förvirringarna i samhället.

Emo som är en musikstil som kommer ifrån rockpunken på 70, 80 och 90-talet. En stil som är rockpunk fast texterna handlar mer om känslor. Men under åren så har uttrycket relaterats till utseende där personen är kläd i punk kläder, har svart smink och klär sig mest i svart. Ida så har uttrycket en betydelse av att om man är emo så skär man sig själv på grund av negativa känslor i livet. Hur det är relaterat att man är emo för att man skär sig är nog det att musikstilen är relaterad till negativa känslor i livet och att den svarta klädstilen gör så att det har en dyster inverkan på människors tankar och det får folk att tro att ”ee” man emo så skär man sig själv o tycker syn om sig själv hela tiden och att det inte har ett dug med musik att göra.

Genom det här så vill ja säga att genom musiken så kan man påverka alla människor på något sätt, både posetivt och negativt. Musiken är så mycket mer än bara ljud och text, den kan få än att tänka om, som John Lennon försökte att gör och som han lyckades med, han vill ju få ut sina drömmar, tankar och åsikter genom musiken o få människor att inse vilken värld de lever i och försöka att göra den bättre. Eller bara säga som John Lennon gjorde en gång

”One quick way to destroy a society is through its music”

5 comments:

  1. fina tankar men tänk på att försöka stava ordentligt (det heter idag, och jag. är du rädd för g:n?) så att du verkar seriös, även om det bara är på din blogg.

    ReplyDelete
  2. swesome look on you'r blogg. and nicely writen

    ReplyDelete
  3. HAHAHAHHAHAHAHHAHIIHIHIHIHIHIHIHIHIHIIHIH HAN STAVA FEL

    ReplyDelete
  4. Du stava fel hela tiden

    ReplyDelete